Kultura

Nenechejte se zmást klamnou reklamou o sladidlech

Možná jste o něm slyšeli, možná právě naopak. Kokosový cukr se stává stále oblíbenější, otázkou však zůstává, proč tomu tak je? Ačkoliv mnozí prodejci vám budou tohle sladidlo nabízet jako dokonalou náhradu klasického rafinovaného cukru, měli byste vědět, že to není až tak růžové, jak se může zdát. Zde je několik důvodů, které vám nastíní situaci tohoto sladidla.

Glykemický index tohoto sladidla pohybuje kolem 36

Obsahuje cca 40 % fruktózy

Je poměrně drahý

Rozbitý kokos s dužinou
Je třeba si uvědomit, že jakékoliv sladidlo má nevýhodu, kterou je vaše závislost na sladkých potravinách. Sladká chuť je od přírody něco, co by nemělo být tak časté. Lidé se však se sladkými potravinami setkávají dnes a denně, a proto není problém konzumovat sladkého více než toho klasického jídla. Je to však z logiky věci špatně, protože sladká chuť měla být spíše za odměnu, a to například ve formě sezónního ovoce. Současná doba však nabízí různé pamlsky nebo potraviny, které jsou přímo nabité sladidly různého typu. Proto skutečnost, že klasický cukr nahradíte tím kokosovým, příliš dané situaci nenahrává.
Kokos i se skořápkou

Má smysl sladidlo z kokosu vůbec kupovat?

Smysl to rozhodné má, protože na rozdíl od rafinovaného příbuzného z řepy má tohle sladilo tu výhodu, že je z jedné čtvrtiny tvořené minerály a prospěšnými látkami. Tím se může chlubit jenom málokteré sladidlo. Na druhou stranu, stále jde o poměrně velký obsah sacharózy, proti které se v současné době tak moc bojuje. Je proto důležité nastavit si režim, ve kterém budete přijímat sladkou chuť. Ať už to bude z ovoce nebo z klasických sladidel, je třeba vědět, že je věc, která by neměla být až tak normální. Je to sice běžná věc, sladit si všechno možné, ale tělu prospěje, když se své závislosti na sladké chuti nějakým způsobem zbavíte. Tak či tak, kokosový cukr je velmi zajímavou alternativou, která má cenu alespoň vyzkoušet.

Mohlo by se vám také líbit...