Pšenice špalda

Co je špalda Nakliceno Špalda je vlastně divoká pšenice, ze které byla vyšlechtěná současná pšenice, která nám roste na polích.  O pšenici špaldě existují stopy už před 8 tisíci lety. Tuto plodinu pěstovali a využívali Keltové, Germáni i Egypťané. Pšenice dokázala nasytit celé národy a mnoho civilizací na ní bylo doslova závislých. Byla to dobře skladovatelná surovina, která pomáhala lidem přežít nepříznivá roční období, vleklé války a jiné těžké roky, které s pravidelností přicházely.

špalda

Bohužel v honbě za velkými výnosy bylo mnoho dobrých vlastností špaldy potlačeno a teprve moderní trendy současnosti a důraz na zdravé a nutričně zajímavé potraviny se postaral o její návrat.

V současnosti je špalda považovaná za zdravější alternativu šlechtěné pšenice. Špalda má vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. Stává se součástí ekologického zemědělství, a to hned z několika důvodů. Její pěstování nevyžaduje hnojení umělými hnojivy, postřiky proti škůdcům a chorobám. Celkově je velice odolná, a to i vůči výkyvům počasí.

špalda1

Špalda je surovinou, která má vliv na posílení imunitního systému, je lehce stravitelná a snáší ji i jedinci s potravinovými alergiemi. Ale pozor, i špalda obsahuje lepek. Ale najdeme v ní železo, zinek, magnézium, vlákninu. Ta je dobrá pro správné trávení a vyprazdňování. Pomáhá také srovnávat hladinu cukru v krvi.

Ze špaldy se praží i špaldová káva. Ta neobsahuje kofein a má velice příjemnou jemnou chuť i vůni. Jsou využívaná i zelená zrna, ze kterých se připravuje gurmánská lahůdka přezdívaná zelený kaviár.

Špaldová mouka přidává pokrmům lehce oříškovou chuť. Její zpracování je stejné, jako u běžné mouky, na kterou jste zvyklí a nevyžaduje žádné zvláštní postupy. V obchodech je k sehnání hladká i hrubá varianta mouky.

Slupky ze pšenice se využívají na plnění polštářů nebo slamníků.  Celá špaldová zrna se dokonce se začínají používat i při výrobě piva.